1.7.11

tahukah korang? :)


Tahukah korang di dalam Al-Quran, sebelum surah Yaasin, adalah surah Fatir? :) 

jangan risau, aku pun tak tahu before this. kebetulan semalam baru tahu dan share dengan korang. :) nak tahu satu benda tak? semalam kan Khamis. Khamis malam Jumaat kan? selalunya malam ni orang baca Yaasin kan? kalau nak baca bila2 pun tak kisah sebenarnya. dapat pahala jugak. :)) aku pun lupa semalam hari Khamis and malam tu malam Jumaat. lama sangat tak pergi kelas. duduk je dekat bilik dengan loosernya. so kalau kau lupa hari, benda tu sangat normal. sampai berkali2 aku tanya ecah, "serious hari ni dah hari Khamis?". itu masa aku tanya semalam lah. :) apa kaitan? nak tahu tak, aku memang dah lama tak baca Yaasin. adalah kot dalam 2-3 minggu. punyalah Allah rancang baik nak bagi aku baca (sebab dah lama tinggal :(( ). normal lah lepas sembahyang Maghrib baca al-Quran sehelai dua. itu semua tips2 untuk elak hati hitam. hati hitam bahaya sangat. kau akan rasa sangat2 tak tenang dan nak mengamuk je kerja dia. lebih kurang macam jk lah. hehehehehe. tapi, Subahanallah. kuasa Allah. aku bukak2 tempat yang aku tanda dalam al-Quran tu, surah Yaasin. :) aku terkedu sekejap. cantik kan Allah susun? alkisahnya, malam yang sebelum tu(Rabu), masa aku dah nak stop baca surah Fatir tu, ada lagi macam satu muka surat setengah. walaupun aku dah baca banyak(okay. ni tipu. dah penat sebenarnya :( ), aku habiskan jugak. sayanglah kan kalau main tinggal2. nanti maksud dia lari and bercampur2 denagn surah yang selepas tu. WITHOUT noticing yang lepas tu, surah Yaasin. :) so, dapat lah aku baca Yaasin setelah sekian lama tak baca. tak baca bukan sebab tak boleh. sebab sendiri tak baca. adoi. teruk betul. nasib baik Allah sayang lagi, bagi lagi peluang baca surah Yaasin. :) teringat pearl kata, "harini Khamis. jangan lupa Yaasin.". dulu dia selalu msg. :)

dan tahukah korang yang aku dah semput2 ala2 tak cukup nafas masa baca al-Quran. ni bukan semput2 yang nak mati tau. ni yang macam kau tak cukup nafas nak habiskan ayat2 tu dengan satu nafas. orang kata 'nafas tak panjang'. sediiiiiiiihhhhhh :'( nampak sangat dah gemuk. nampak sangat badan dah tak fit macam dulu. okay2. ni semua signal untuk suruh diet dengan cara yang paling berhemah. hehehehe. diet ke? 2 pagi makan cucur bawang kot. :( takpelah. slow2. pasti boleh! :))

dan tahukah korang yang aku rasa pagi ni, aku sangat tenang. :) laju je aku taip post ni. mungkin sebab semalam dah bagi hati makan? hehehehe. kira macam kalau kita baca al-Quran tu, tu macam makanan untuk jiwa lah. santapan rohani gitu. heeee. tak percaya? try lah! try ni, kalau tak dapat tenang pagi esok pun, Allah bagi dalam cara lain. banyak lagi cara lain! :) kalau tak dapat pun, pahala dapat. nak tak pahala? :))

saya suka pagi Jumaat yang best macam ni. terima kasih Allah! :))


 ini view dari bilik lama aku dulu. lebih kurang je dengan yang sekarang. tahukah korang, makhluk2 ciptaan Allah yang lain tengah tak putus2 berzikir? jangan lah stop diorang dari berzikir dengan saja2 gatal tangan nak petik2 diorang. dan tahukah korang kalau stress2, tengok lah kehijaun alam sekitar. confirm korang lega. :) biru laut pun samaaaa. tapi semua ni, datang dari Allah tau. kalau Dia tak bagi korang ketenangan, jangan datang cari aku marah2 yea? just give a try dengan ikhlas. insyaAllah. bi iznillah. :)

p/s : banyak tak :) aku? itu indicator betapa tenangnya aku sekarang ni. 
nak pergi work on Dynamics yang berhari2 terbantut. semoga ketenangan ni tak lari! amiiiiinnnn :)) 
Bismillah. 
and sorry kalau post ni macam bajet ke apa. ini truthfully apa yang aku rasa sekarang. 

SALAM~

8 comments:

Nur Alyaa Binti Mohd Ali said...

:)
Allah xpernah lupa hambanya.
hambanya ni je selalu lupa Dia ;(
syukran jazeelan ya ukhti jameelah.
jzkllh khair
bittaufiq wannajah fil imtihan.
*wah.arab skrg :D

jujufarhana said...

:) kan? nasib baik Dia sayang lagi. :) takpe2. faham lagi arab yang simple macam ni. afwan! ;)

Nur Alyaa Binti Mohd Ali said...

Alhamdulillah syukur kepada Allah.
semoga Dia xjemu memberi kesedaran kpd kita.
jom pindah stage baru dlm mndekatkan dri kpd Allah.
semoga kita istiqomah. :D
*rindu juju sangat2.kte ade bli gelang tok juju dari sarawak tapi xbagi2 lagi ;(

jujufarhana said...

istiqomah tu sangat susah kan? itu pun Dia je yang boleh bagi and tolong. doakan kita :)

awww~ jangan buat kita rasa nak nangis pagi2 ni boleh? hehehehe. RINDUUUUUUUUUU jugaaaaaakkkk. :'(

Nur Alyaa Binti Mohd Ali said...

susah tuh lah dugaan. sblm dapat yang manis kne rase yg pahit dlu.
baru kte hargai rasa manis tuh and xnk kehilangannya. :)
insyaAllah boleh.zikir banyak2 :)
biiznillah.

jujufarhana said...

okay. ni sumpah sedih. berapa kurun berapa abad dah kita tak jumpa alyaa ni? kena pergi consult lama2 ni. kita cop alyaa satu hari! :(

Nur Alyaa Binti Mohd Ali said...

lama sangat dah xjumpa... T___T
kne heart to heart nihhh...
time cuti bz ah.kne mnjait jugak.
masok uia ah.
semoga kte bertahan :)
awal2 sem xbz lgi. nnti kte gi bilk juju je ah :D

jujufarhana said...

waaaaa. takpe2. bertahan. adoi la. heart to heart okay? :(