28.11.12

Wordless Wednesday #5

from roomate + bestfriend ; Nad

from info biro, STEADFAST ; depan

belakang

kawan2 satu floor :)

aku tahu tulisan senget tu tulisan ecah :p

Deqby :)

Jiha, Eton, Ecah

hadiah from AGD STEADFAST

22.11.12

mencelah dan menyelit

Assalamualaikum.

another busy life as a student. sampai stress tahap nak makan ais krim mahal and msg member ajak carik ais krim best. hahahaha. and yes, I'm already 22. time fies. cepat gilaaaaa. ni dah kena isi borang untuk practical. Engineering Industrial Training. weeeyyyhhh. I'm an adult? besar tanggungjawab tuuu. ibu pun cakap, akak dah besar. live your life well. insyaAllah bu, insyaAllah.

yes2. terima lasih banyak2 untuk semua ucapan and doa yang sangat banyak untuk dibalas satu2. tadi pun try jugak nak balas satu2 yg dekat FB. tapi masa tak cukup. yang dekat HP semua dah berbalas kan? sorry kalau ada yang tertinggal. I had a blast one. with family and friends of course. thank you so much for that. aku tak pernah lupa birthday sendiri. selalu berdebar and curious apa akan jadi. sebab selalu2nya time birthday aku, memang akan ada je benda yang jadi. bitter and sweet. tapi entah macam mana, kali ni punya lupa habis. sampai lah ayah msg pukul 12.02 pagi and he's the first person yang wish tauuuuu. hehehehe. love you ayah! :-* and banyak lagi unexpected msgs yg dapat yang berjaya lah jugak mengocak ketenangan hati. hehehe. kata Najwa Farhana kan? :p

and dan memang sangat kebetulan, aku g wedding sedara ni (handsome gila groom dia), kek kahwin diorang sama dengan kek birthday aku tahun lepas.;) alaaaa. yang budak2 ni belikan tuuuu. heeeee.

17 Nov 2011, Mahallah Ruqayyah 

inside the cute cake :)

17 Nov 2012, Kem Wardieburn

so ibu kata, selamat berbelang2 lah. hehehe. kek ni dua2 sedap wooo. tak tipu! ;)

oh yes. Alhamdulillah, syukur masih diberi kesempatan bernafas sampai ke saat ni. 22 tahun hidup, banyak yang baik dan buruk yang aku dah buat and kena reflect semua satu2. renew niat hari2 supaya ultimate goal of life tu, boleh dicapai, to attain Jannah. insyaAllah. thanks to all! :)


p/s : bernafas tercungap2 sekarang ni. quiz, assignment, presentation, ESC, STEADFAST, roadtogreen, meetingsssssss. ahaaaaa. Allah yang control jam tuuu. ingat!

16.11.12

you choose

Assalamualaikum.

awkward rasanya bila dulu macam tak berapa rapat and sekarang boleh act macam biasa takde pape. macam bila dapat invitation untuk wedding kawan. bila ada kawan dah tunang, say congrats and macam rapat sangat. bila ada kawan yang dah kawan 5 tahun, baru tahu rumah dia dekat gilaaaaaa dengan rumah aku. and i feel damn bad bila macam baru nak mintak tolong apa semuaaaaa. told ya. i'm not a good friend. not a good company. :'( saya mintak maaf.

mood sangat berterabur ni. bersepai2 bersepah2 tak tahu nak kutip mana satu and cantum balik guna apa. susah gila nak decide something. aku memang ada masalah besar dalam buat decision. agaknya nanti nak decide nak kahwin ke tak pun payah gegilaaa punya. kan?  

to live well or to live hell. 
YOU CHOOSE. 
-Rooftop Rant, Hlovate



sungguh lah. pilihan fully kat tangan kita. Allah takkan ubah nasib kita kalau kita tak ubah sendiri nasib kita. kita yang kena pilih. kita yang kena decide. kita yang kena buat. dan Dia, akan buat yang jauh lagi baik untuk kita. provided, usaha lah. kena fikir. kena decide. tapi decision tu. rasa kepala dekat luar alam kejap bila dapat tahu. tak sukaaaaaaaaaaaaaaa. :( serba salah dibuatnya. ikut hati memang nak tolak. ikut rasa, kesian. ikut kepala, 50-50. haaaaaa. payah tak? Allahu Allah. semua yang aku nak decide ni, sangat2 perlukan sokongan. yang mampu sekarang, doa je.



Ya Allah, teguhkanlah pendirianku, jadikanlah diriku pemberi petunjuk yang selalu mendapat petunjuk. Kau permudahkanlah Ya Allah. Amin.

again, semalam buat perangai buang tebiat. entah bila nak stop perangai kanak2 ribena ni pun aku tak tahu.


i miss my family. i miss my friends. i miss the other half. 

8.11.12

Rainbow : se'rainbow' hati saya :)



rainbow enough? hehehe. can't wait to wear this on AGD. kata kena ikut tema. tema rainbow. aku ada gelang rainbow. kau hado? hehehe. beli benda kecik comel ni with RM3 dah cukup menggembirakan hati aku yang macam, errrrr, aku pun tak faham sendiri. tapi benda ni macam ada kuasa magic dia sendiri. tengok dia, happy sendiri. therapy colour mungkin? :) Sungguh, hati manusia Allah yang pegang. sekecik2 benda boleh buat kita happy and jugak sedih. sekeras2 manusia boleh jadi selembut2nya. kenapa? sebab Dia yang cipta kita. kita milik Dia. dan Dia Maha Kuasa. semua yang Dia kehendaki, sure Dia boleh buat. kunfayakun. ingat? :)

jangan lupa, bangun pagi, doa mintak dekat Allah semoga dipermudahlan semua urusan, dunia akhirat. insyaAllah hari kita akan okay sampai habis :)

harini boleh lah kalau nak rasa hebat or kuat sikit kot. hahaha. too many things happened. tapi masih mampu menjadi manusia yang rasional. tak pernah expect diri sendiri kuat macam ni. kuat gila weyh. goyang tu dah tak dah. gegar2 sikit je. effect ambik subject vibration kot sem ni? hahahaha. oh my. midterm tak habis lagi. tolong doakan yea? terima kasih daun keladi! :p Salam~

5.11.12

this time



yes. harini 5 Nov 2012. waktu yang sama tahun lepas, 5 Nov 2011, moment dia sangat berlainan. by time, kita bergerak jugak. kita berubah. cuma pilihan untuk berubah yang macam mana, semua atas tangan kita. Allah bagi kita kebebasan nak pilih semua tu. dengan peringatan dalam kitabNya, syurga dan neraka menanti sebagai ganjaran ataupun hukuman.

ONE THING THAT I LOVE MUCH ABOUT UIA IS KEWAJIPAN BELAJAR DAN TERUS BELAJAR ILMU AGAMA. 

setiap sem mesti akan ada satu subject yang akan hold aku kuat2 untuk terus faham Islam yang indah ni. oh my. banyak yang terluah dalam hati ni. dengan baca lagi dan lagi Contengan Jalanan. sepuluh kali baca, sepuluh kali nangis. merah2 sampai hidung. apakah.

Sungguh, Hati tu hak milik mutlak Allah. Dia yang pegang. Dia yang control. 

26.10.12

malam raya

ini post malam raya.

hehe. Assalamualaikum. :)

aku baru siap buat video birthday mak aku tadi. siap exactly at 12 am which means, dah lepas dah sebenarnya birthday diaaa. xpeeee. nanti I bagi dia nonton itu video, sure terharu punyaaaa. kalau dia tahu lah punya payah nak buat video yang simple je tuuuuuu macam mana. hahahaha.

malam raya. sedih hati ni sebenarnya. sayu je rasa. ada erti yang Allah cuba nak sampaikan. tapi tak dapat2. jauh lagi nampaknya benda yang aku nak kena capai untuk faham ni. xpe2. usaha! kena kuat! :))

nothing to write on. but then, just remembered one of my friend who text me last night just to share what she feel. I know the feeling. teringat2, terkenang2, terbayang2. I've been through all that. be strong darling! have faith in Him, pray harder. Rahsia hati Allah je yang tahu. sebanyak mana pun kita mengadu dengan manusia, tetap Allah yang mengizinkan mereka2 untuk ease sakit yang kita rasa tu. kalau mintak direct, haruslah lagi cepat kan? hehehe. dah2. tak nak cakap panjang2. nanti emo sendiri malam raya ni. untuk awak kawan yang tersayang, kita kirim doa untuk awak ni. kalau dah sampai doa tu nanti, bagitahu yea? ;)

Ahad ni kenduri aqiqah Amar Harith. baru nak budget buat homework semua hari sabtu. so, macam mana ni?


untuk merelaxkan hati, mari kita buat peace macam yang aku buat dekat atas ni! hehehe. sorry ibu. sorry ayah. sorry lab mates. sorry Mr Time. and yang paling penting sekali, sorry diri sendiri! :p 

SALAM~

19.10.12

rasa hati


Yakin pada Allah bukanlah mengharap terkabulnya segala harapan, 
Yakin pada Allah adalah meletakkan keredhaan pada ketentuan-Nya, 
Rasa bahagia dengan ujian walaupun perit, 
Air mata yg menitis terasa bernilai buat menyiram api neraka, 
Indahnya tarbiah Allah, tersiram rahmat dan hikmah, Diuji kita sebagai tanda sayang-Nya.

this saying, saying ke? sangat membuat aku berfikir. sungguh. yakin dengan apa yang kita dah mintak dalam doa. yakin dengan apa yang Allah bagi lepas kita mintak. is THE BEST. tak mudah. tak senang. aku tahu. tapi layak ke kita sebagai hambaNya nak pertikaikan keputusan dan takdir yang Allah dah susun? Dia yang Maha Mengetahui segala yang berada di langit dan di bumi. Redha dan Pasrah. itu yang perlu. kalau dah doa kuat2, rajin2, sungguh2, jangan lupa ajar hati untuk redha dengan apa yang Allah bagi. insyaAllah dipermudahkan. kebergantungan kita kan sememangnya dan selayaknya 100% pada Allah? :) peringatan untuk diri sendiri.

Belajar DIAM dari banyaknya BICARA 
Belajar SABAR dari sebuah KEMARAHAN 
Belajar KESUSAHAN dari hidup SENANG 
Belajar MENANGIS dari suatu KEBAHAGIAN 
Belajar KEIKHLASAN dari KEPEDIHAN 
Belajar TAWAKKAL dari UJIAN 
Belajar REDHA dari satu KETENTUAN

ini pulak. sangat susah nak buat even satu. betul lah orang kata. learning process is the toughest one if you yourself don't want to do it. belajar ni tak boleh nak paksa2. dia datang naturally dari hati. so, selamat belajar semua! every single second in our life, sebenarnya kita tengah belajar. belajar hormat orang, belajar kawal marah, belajar buat pertimbangan yang rasional, belajar memberi(erti hidup pada memberi :p) and belajar macam2 lagi. apa yang aku sebut ni, apa yang aku tengah rasa, lalui sekarang. 

okay2 dah. nak start buat mid term sekarang. pukul 5 hantar weyh. pukul 3 ada kelas. haaaaaaaaaa. dah tu aku buat apa lagi kat sini? okay. sila lempang diri laju2. 

take care! Salam :)


9.9.12

Kosong by Najwa Farhana

Assalamualaikum.

pernah rasa kosong tak? sekosong2nya? sekeliling kosong. dalam kepala kosong. dalam hati kosong. kat telinga pun apa yang dengar kosong. semuanya kosong.

ni mungkin akibat balik UIA awal daripada orang lain sebab ada program. kosong dia, MashaAllah. terasa gilaaaaaaaaaaaaaaaa. sampai kan aku bawak motor balik meeting pukul 10 lebih pun, kepala kosong tak tahu pun tgah bawak motor. berkali2 menyedarkan diri sendiri, I can't feel like that. tengah bawak motor koootttt. nak mampus masuk longkang kalau kepala kosong macam tu? sighhhhhh.

I don't know why I feel that way. even time program pun, rasa sangat semua kosong. KOSONG. itu time busy tu. time tak busy? haaaaa. menjawab lah dengan diri sendiri. kali ni boleh kot kalau korang nak samakan aku dengan Najwa Latif tuh. hahahaha. tapi up until now, rasa kosong tu still ada. cumanya tak sekuat yang masa aku bawak motor tu lah. penat cari jawapan sendiri. baik tanya Allah. kan? He must have the answer. :|

new semester. new level. new things. new peoples. and I bet, new feelings. harap2 semuanya dipermudah. nak kembalikan momentum, tenaga, mood dan ketenangan jiwa.

ni orang kata ambik berkat. hehehe. kat mana2 pun nak letak gambar ni tunjuk. padahal sekeping je pun.  
Tahniah Sandy! :)

meet my Atok! sampai sekarang cantik dan sentiasa merah :p

inilah gambar adik2 group yang aku join program tu. bangga tak masuk blog akak? hehehehe. dekat zoo yang banyak gila haiwan pun aku rasa kosong. tapi logic lah. sebab I'm not an animal lover. :p


gambar dengan Sandy tu saja nak tunjuk, gambar dengan Atok tu pun saja nak tunjuk, gambar adik2 ni nak tunjuk bukti join program. hahaha. kesimpulannya motif gambar2 dalam post ni, saja2. hehehehe. till we meet again! post raya? tak rasa nak buat. 

SALAM~

30.8.12

jalan kita tak sama

Assalamualaikum.

never feel this grateful and happy sampai nari joget2 after berjaya menghack result yang sepatutnya keluar on 4th. serious, I am. aku menari sampai ayah pandang aku pelik and tanya 'kau ni kenapa kak?' errrrr. malu sendiri then semangat bagitahu i passed my exams and ayah kata, 'bersyukur lah dulu baru joget2 pun.' and I was like, 'dah. dalam hati tadi.' ok fine. memang buruk perangai.

betullah orang kata, Never Never Never judge a person because you never know what they've been through. ada siapa2 dekat sini yang menangis teresak2 lepas exam? menangis teresak2 yang tahap tak boleh nak berhenti walau dah melompat bagai? teresak2 kalah orang mati laki? kalah orang mati tunang? mungkin ada yang lagi teruk teresak2 daripada aku, tapi ada yang sebab exam semata? haaaaaaaaa. itulah Najwa Farhana. sebab tahu dah buat salah dalam paper exam yang aku sedar in 5 mins before exam ends and it costs 28 marks out of 100 where my CAM is sucks, yes, I cried a river. no. a pond. whatever. I can't stop thinking of how stupid I am to make that silly mistake. no. it's kerja orang yang selalu and suka careless dalam exam. it's me. aku selalu nampak salah yang aku buat atas paper exam and akan end up sampai kat bilik and check jawapan dalam buku teks dan menyumpah diri sendiri. pastu, tidur and tak ingat apa2 dah. bila bangun and nak sembahyang, ingat balik and doa kuat2 and banyak2 mintak dekat Allah. and Alhamdulillah, setakat ni Allah bagi SETIMPAL dengan usaha. bukan tak usaha then doa kuat2 and banyak2 then Allah senang2 je bagi okay. :p dan lepas all difficulties, aku lulus jugak. hey. lulus is a big thing for me.


sebab jalan kita semua tak sama :)


tiba-tiba teringat result tu yang hack je. bukan official punya. tapi harap-harap nothing change into something worse lah. Amin. kalau tak aku nangis guling-guling lagi. hehehe.

SALAM~

29.8.12

TQ, you

'You deserve someone better than me.'
'Saya doakan awak dapat orang yang jauh lagi baik daripada saya.'
'Saya tak rasa saya boleh sayang orang lain macam yang saya pernah sayang awak.'
'You're way too good untuk dicomparekan dengan orang lain.'
'Takpe lah. ada jodoh ada lah.'
'Maafkan salah dan silap saya.'
'Better don't.'
'If ada peluang, would you be mine again?'

di satu sudut dunia, wujud orang2 yang pernah keluarkan statement2 dekat atas ni. and to all of you,

THANK YOU :)


Wordless Wednesday #3

nak sikit? :p

5.8.12

keranahatiinitelahdilukai

Semalaman terkenangkan dirimu
Mengalir air mataku membasahi pipi
Mengapa kau sanggup meninggalkan diriku
Sedangkan kau tahu perasaan ini

Kau berjanji akulah kekasihmu
Sanggupku singkirkan semua cerita yang lalu
Tidak ku duga ini akan terjadi
Kata perpisahan yang kau pinta

Biarkanlah
Biarkan aku hidup sendirian 
Tak ingin ku mengenangkan kisah lama
Biarkanlah
Biarkan aku hidup sendirian
Kerana hati ini telah dilukai 



every word here, remind me to someone that used to be very important. USED TO BE. sangat ajaib dengan diri sendiri. how I can be okay and move on this far. even though there is always time where I went back there, still, I'm okay. this is one great love that is given by Allah to show me what is love about. 


Happy fasting everyone! #tibatiba
separuh Ramadhan dah lepas. still ada separuh lagi. never give up! :) 



26.7.12

broken inside

Assalamualaikum! :)

aku pun tak tahu apa yang aku buat dekat sini pukul 4.20 pagi. tapi yang pasti, aku tidur tadi lepas maghrib, tak turun pun terawih dekat surau Ruqayyah macam biasa sebab penat and takde orang nak teman. tak berani weyh nak jalan sorang2 dalam gelap nak pergi surau tu. bukan hantu yang aku takut. orang yang aku takut. biarlah orang nak kata aku pathetic ke apa. tapi, baik lah kita beringat sebelum kena. kan best kalau dah kahwin. mesti pergi terawih dengan Encik Husband and confirm2 lah tak takut. hehehe. the time will come. insyaAllah :))

tapi itu bukan alasan patutnya! jangan tiru perangai buruk aku. aku terawih jugak lepas bangun tidur pukul 12  tadi. settle terawih, chicken foldover yang buy 1 free 1 tuh sampai. weeehooo. melompat kitorang makan ramai2. seronok betul kikis mcd. hehehe. dan sekarang walaupun sebenarnya mata mengantuk gila, still berjaga sebab takut tak bangun sahur. kesian ecah dah masak nasi 3 pot. dah lah kitorang semua dah makan chicken foldover tadi. masing2 dah gosok perut. buatnya tak bangun makan nasi ecah masak, mahu kena belasah dengan dia. ada yang siap pesan masak lebih lagi. haaaa. mana nak campak? berapa kerat je budak2 ni yang tak boleh puasa. mampusssss. tak nak buang nasi. tak nak :'(

merapu.

hari ni ada quiz online. tak baca apa pun. sebab nak jawab sama2 semua satu kelas. esok ada mid term. tak baca apa lagi sebab suka buang masa and study last minute. daripada tadi dok online, main2 dekat youtube, download segala macam jenis lagu, tweet sana sini, dah pukul 4. kalau study, 2 slides dah selamat tidur pukul 11. hahahahaha. itulah kehidupan student. oppsss. sorry. i mean, student yang macam aku. hehehe.

there are few moments where my body is shaking just because of the memories that cross my mind. and, i just feel like crying when the moment comes. idomissyou #katahati


here are some random thoughts come from everywhere. but most of it, Twitter.

I never felt true love until I was with you, and I never felt true sadness until you left me.

Trying to forget someone you love is like trying to remember someone you never knew.

If it still hurts, you still care. It still. 

Ask me how many times my heart has been broken and I will tell you to look in the sky and count the stars. I'm a superwoman. :p

Allah pemilik rahsia rasa hati. :)

Walau kau sudah punya teman istimewa, Aku harap persahabatan kita masih seindah pelangi seperti dahulu. Special dedicated for you dear friend. 

Dari tepi jalan, menuju ke Tuhan.

mcm mana sy nak letak bercinta sbg priority bila saya ada pointer yg harus diperbaiki?

A heart can be broken; but it keeps beating just the same. That's why i still love you. 

I love you without knowing how, why, or even from where. This is why I can never answer your question. 

With or without you.

Sometimes, the best relationships happen by accident ♥

To be honest, you're the only one i've ever spent this much time and effort on. YOU.

I wanna be your favorite hello and your hardest goodbye.

The moments were sweet and it was nice knowing that you are there for me. But it is all 'used' to.

Thanks for your time spent, thanks for your credit wasted, thanks for your big hopes, thanks for your sweet talks, thanks for being there then.

the last 2 is special dedicated to you, En H. I'll be here. 


sayapatahdidalam.
SALAM~

18.7.12

sabar itu indah walaupun perit.


to be honest, exam semalam paling disaster yang pernah ada. dengan hidung tersumbat sok sek, kepala berat bagai nak pecah berpusing, perut lapar tak dinner lagi, 5 drawing questions in 2 hours, aku mmg boleh simpulkan bahawasanya sir aku mmg kejam. itu belum cukup dengan member kau membebel dia tak cuckup masa walhal dia sempat je buat semua soalan. nak compare dengan kitorang2 yang siap tinggal satu soalan penuh, lupa nak redraw balik table, tak tahu jawab langsung, kau nak membebel macam apa je. memang kena ah sound direct sekali dengan aku. jangan selfish weyh. ada yang makan kasut sekali kang. haha.

lama dah rasanya tak marah orang macam ni. mungkin effect badan tak berapa nak sihat, jadi cepat jeee nak marah orang. padahal sakit yang Allah bagi ni kifarah dosa2 yang lepas. patutnya, sabar lah sikit. sikit je. tak rugi mana pun. normal lah exam susah, tak cukup masa, kawan2 nak luahkan apa yang dia rasa. satu tips, kalau rasa nak marah lepas ni, cepat2 urut dada and istighfar. dan kalau sakit pun, ingat, Allah tengah uji ni. sabar je sikit. okay? sebab, SABAR ITU INDAH WALAUPUN PERIT :)


17.7.12

tribute

Rabu, 11 Julai 2012, 5.30 pagi. i got a call from ibu. 

Ibu : Assalamualaikum akak. dah bangun belum?
Aku : Dah. baru je ni. kenapa bu?
Ibu : takde. harini ada apa2 exam ke?
Aku : takde lah. ada quiz je petang ni. kenapa bu? call pagi2 ni.
Ibu : takde. nak bagitahu ni, Daddy (arwah) dah meninggal pukul 2.00 pagi tadi.
Aku : (senyap tak terkata apa. dalam hati je mampu, Innalillahiwainnailahirojiun)
Ibu : akak nak balik tak? kelas pukul berapa?
Aku : (still senyap)

aku tak berapa boleh nak cerna lagi sebenarnya masa tu. tu yg aku senyap. knowing yang Arwah dah pergi, sumpah sedih. aku rasa macam ada something yang tersekat dekat tekak. tak boleh nak cakap. tapi aku tahu lagi elok kiranya Arwah pergi. kesian sangat dah tengok dia terseksa and kesian sangat dah tengok Mummy penat and tension jaga dia.this might be the best for all of us.

Arwah memang bukan ayah kandung aku. tapi Arwah is someone yang sangat berjasa dalam membesarkan aku untuk jadi siapa aku sekarang. sebab Arwah yang jaga aku masa aku kecik dulu bila ibu dengan ayah pergi kerja. 

Arwah sangat loving, sangat sayang aku, sangat manjakan aku. Arwah lah yang rajin dukung aku kalau aku penat nak jalan pergi taman dekat rumah dia. Arwah lah orang yang akan ambik aku dekat rumah every New Year masa aku kecik2 dulu nak bawak gi tengok bunga api. Arwah lah orang yang akan suap aku makan sebab aku masa kecik tak suka makan. kalau kena paksa je aku nangis. tapi dengan Arwah tak. Arwah selalu belanja aku shopping dekat babu. Arwah suka bagi aku duit even masa dia tengah sakit pun. kadang2 rasa segan nak pergi lawat dia sebab tak sedap rasa nak ambik duit yang dia bagi. sebab sepatutnya, after all what Arwah dah buat untuk aku, aku yang patut bagi duit dekat Arwah. 

teringat air mata Arwah yang menitik masa aku suap dia makan dekat wad dulu. teringat bergenang air mata Arwah setiap kali aku salam dia nak balik dah. and aku as always akan cakap, 'Nanti Farah datang lagi. :)' dan now aku rasa menyesal gila2 sebab aku tak sempat nak jaga Arwah di saat2 terakhir dia dekat dunia ni. sepuluh hari Arwah dalam wad, sehari pun aku tak sempat nak jenguk dia and jaga dia even sekejap. Allah. ketar rasa tangan masa salam dengan Mummy nak balik UIA as aku ada kelas pukul 11, bila Mummy cakap, 'Daddy ada sebut2 nama Farah.' :'( 

Ya Allah. Kau ampunkan lah segala dosa-dosa Arwah Daddy yang sangat aku sayang Ya Allah. Kau peliharalah dia daripada seksa kubur. Kau lapangkanlah kuburnya, Kau cerahkanlah juga Ya Allah. Kau cucurkanlah rahmatMu ke atas rohnya Ya Allah. sesungguhnya Kau Maha Mendengar lagi Maha Penyayang.

Daddy, I do love you very much. these words can't be read by you. but I want you to know how grateful I am to have you in this life. thank you for your unconditional love. I'll always pray for you. till we meet again. in Jannah insyaAllah.

aku sempat balik kejap je. pukul 6.30 pagi ayah sampai UIA, gate depan tutup lagi, aku jalan pagi2 buta sampai depan gate Ruqayyah which is seram lah jugak, 7.00 pagi sampai rumah, hantar adik2 pergi sekolah, terus ke rumah Arwah. aku tahan air mata. cukup lah orang2 yang dah menangis tu. cumanya sebak memang tak tertahan bila baca Yasin untuk Arwah. He's leaving. bila kita tinggalkan dunia ni, berbekalkan amalan je. and orang2 tersayang yang bacakan dan doakan untuk kesejahteraan kita. dan masing2 ada bahagian masing2. semoga kita semua mati dalam Iman dan Islam. Al - Fatihah.



p/s : aku still ponteng kelas pukul 11 tu sebab hujan lebat gila tak boleh nak turun pergi kelas and sambung tidur sebab ngantuk gila. 

SALAM~

10.7.12

Assalamualaikum :)

it's been a while. minggu lepas, is another hectic week of all. penat dia, toksah nak sebut lah. sampai semalam, pukul 10 dah selamat dah dalam selimut. but then, I thank Allah for this hectic yet meaningful life that He gave to me. daripada tersadai boring tak tahu apa nak buat kan? hehehe.

Allah Maha Penyayang. Dia jugak Maha Mendengar, Maha Mengetahui.


kita tadah tangan mintak doa dengan Allah. hari2. insyaAllah Dia makbulkan. dan bila Dia dah makbulkan, wajib untuk kita redha dan berserah dengan apa yang Dia dah plan which jauuuuuuuuuuuhhhhhhh lagi baik daripada yang kita boleh bayangkan. jangan pernah merungut atau mempersoalkan kenapa Allah buat macam ni, kenapa jadi macam tu. He's The Best Planner.

Alhamdulillah.
Allah bagi aku masa yang sangat pack untuk aku isi and penuhi untuk buat aku lupa apa yang jadi dekat aku. untuk bagi aku cukup sebab untuk aku lebih nikmati apa yang ada dalam hidup ni.
untuk aku lagi faham apa sebenarnya tujuan hidup.
senang cerita, Allah dah banyak tolong dah bila aku tadah tangan, mintak tolong dengan Dia. kalau tak mintak? jangan salahkan siapa2 :p


p/s : jadik SU sangat lah tak best. dulu rasa post tu tak sesuai dengan aku sebab mcm sistematik habis je siapa yg jd SU. no no. bukan itu masalahnya. masalahnya ialah jadi SU memang tak best. hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha

SALAM~

4.7.12

just a dream


(Sam Tsui)I was thinkin about you, thinkin about me.Thinkin about us, what we gonna be?Open my eyes; it was only just a dream.

(Christina Grimmie)I travel back, down that road.Will you come back? No one knows.I realize, it was only just a dream.

(Sam Tsui)I was at the top and I was like I'm in the basement.Number one spot and now you found your own replacement.I swear now that I can't take it, knowing somebody's got my baby.And now you ain't around, baby I can't think.I shoulda put it down. Shoulda got that ring.Cuz I can still feel it in the air.See your pretty face run my fingers through your hair.

My lover, my life. My baby, my wife.You left me, I'm tied.Cuz I know that it just ain't right.

(Together)I was thinkin about you, thinkin about me.Thinkin about us, what we gonna be?Open my eyes; it was only just a dream.So I travel back, down that road.Will you come back? No one knows.I realize, it was only just a dream.

(Christina Grimmie)When I'm ridin I swear I see your face at every turn.I'm tryin to get my usher on, but I can let it burn.And I just hope you'll know you're the only one I yearn for.No wonder I'll be missing when I'll learn?

Didn't give it all my love, I guess now I got my payback.Now I'm in the club thinkin all about you baby.
Hey, you were so easy to love. But wait, I guess our love wasn't enough.

I'm goin through it every time that I'm alone.And now i'm wishin that you'd pick up the phone.But you made a decision that you wanted to move on.Cause I was wrong...

(Together)And I was thinkin about you, thinkin about me.Thinkin about us, what we gonna be?Open my eyes; it was only just a dream.So I travel back, down that road.Will you come back? No one knows.I realize, it was only just a dream.

If you ever loved somebody put your hands up.If you ever loved somebody put your hands up.And now they're gone and you wish you could give them everything.Ohhh, if you ever loved somebody put your hands up.(if you ever loved somebody put your hands up.)If you ever loved somebody put your hands up.(if you ever loved somebody put your hands up.)And now they're gone and you wish you could give them everything.

I was thinkin about you, thinkin about me.Thinkin about us, what we gonna be?Open my eyes (open my eyes); it was only just a dream (it's just a dream).I travel back (travel back) (i travel back), down that road (down the road)(down the road).Will you come back? No one knows (no one knows).I realize, it was only just a dream (No, no, no...).

And I was thinkin about you, thinkin about me.Thinkin about us, what we gonna be?Open my eyes (open my eyes) (open my eyes); it was only just a dream (it's just a.. it's just a dream).So I travel back, down that road.Will you come back? No one knows.I realize (i realize), it was only just a dream(baby, it was only just... it was only just a dream)

Nooo... Ohhh...It was only just a dream.
just a dream covered by Sam Tsui and Christina Grimmie.



this song, means a lot to me. will you come back? no one knows.

30.6.12

rainbow after rain


Assalamualaikum! :)

Rasullullah S.A.W bersabda, 
" apabila seorang suami memandang kepada isterinya dan isterinya memandang kepadanya maka Allah memandang mereka dengan kasih sayang.Lalu apabila suami memegang tapak tangan isterinya,maka dosa-dosa mereka akan berguguran melalui jari -jemari mereka."


weyh. senyum kambing aku baca. patutlah seronok orang semua kahwin kan? memang Allah salurkan kebahagiaan, kasih sayang and ketenangan tu automatically once ikatan tu dah sah. kan? waaa. pandai Najwa Farhana berkata2. macam lah pernah kahwin. huahuahuahuahuahua. 


Apabila seorang wanita telah kita nikahi dengan sah, dialah wanita yang diamanahkan oleh Allah untuk kita bimbing dan pimpin menuju syurga. Nasib kita dunia dan akhirat sangat berkait rapat dengannya. Dia adalah jodoh yang ditakdirkan buat kita. Dialah wanita yang pasrah dan menyerah kepada kita atas nama Allah. Pada waktu itu, bagaimanapun keadaan wajahnya, siapa pun dia, sudah menjadi soal kedua. 


hold my hand till Jannah please Mr. Husband. :)


Isteri akan mendapat pahala solat jemaah walaupun hanya menunaikan solat di rumah seandainya si suami berjemaah di rumah Allah. Mungkin tidak banyak hadiah yang mampu suami berikan kepada isterinya, namun cubalah membuka jalan untuk dirinya ke syurga.

nanti saya kejutkan awak solat Subuh berjemaah dekat Surau. oh yes. rumah kita nanti kena dekat dengan masjid or at least surau. :)




mood angau berangan nak kahwin ter'on' dengan sendirinya. hehehe. teringat Wani yang dah ada baju tunang. :) hoping the best for you darl! ;p


SALAM~

28.6.12

tak nak kawan Twitter

twitter dah limit aku.
sebab tu aku dekat sini.
HAHAHAHAHAHA.

nak bukak tumblr nanti rasa nak pengsan dengan gambar2 yang cantik
sigh.

muka berminyak.
mata pedih gila mengantuk. tapi nak tengok bola.
kita tunggu lah eyh? esok kan cuti. ahaks. :p

tekak kering gila walau dah bergelas2 minum air.
mungkin sebab duduk dalam air cond.
berkali2 jugak aku pergi toilet dah.

post takde motif. semua sebab Twitter dah limit aku. tak nak kawan. choww~

sebelah jiwaku

Ketika kau ucap kata selamat tinggal
Ku sangka diriku kan hancur oh.. oh
Nestapa menyiksa membuat aku sedar
Hanya aku yang bisa mengubah arah hidup

Chorus:
Lihatlah.. lihatlah aku buktikan padamu
Walaupun ku jatuh tapi tak tersungkur
Biarkan.. biarkan ku berdiri sendiri
Kerana ku yakin masih lagi mampu
Bernyawa dengan sebelah jiwaku

Ku tahu kau mahu melihat aku sugul
Tapi tak akan ku menzahirkannya oh.. oh
meskipun hatiku berderai bagai kaca
Ku kutip serpihannya dan cantumkannya semula

[Ulang Chorus]

Takkan ku biarkan mata mengalirkan air mata kecewa oohh
Kini ku berani lebih berdikari

[Ulang Chorus]

Bernyawa dengan sebelah jiwaku
Bernyawa dengan sebelah jiwaku


sebelah jiwaku. you are. the half of me is you. the half of you is me. i'm here.

24.6.12

blank



i am. the eight day is tragic. breaking down. inside and outside. exhausted. all the fake smiles and laughs were not enough to make it better. yes. my fault. my mistake. but it shouldn't be like this. menggigil satu badan sepanjang hari. this is even worst than before. it's not easy. it's not. kering kontang jadi hati. ALLAH.

20.6.12

unspoken


keep on smiling despite on anything happened in your life. because after all the rain and thunder, you'll definitely get your beautiful and colourful rainbow. 


hard. sorrow. sadness. grief. 


Love doesn't always have a happy ending. Just because you love someone so much, does NOT mean they are the right one for you.


loosing 2 important persons in life at the same time is not an easy thing to deal with.

18.6.12

break down. 
system closed.

3.6.12

Happy and smiling face

Assalamualaikum ! :)

tahu tak apa perasaan gembira tak terkata? 

gembira bila masa tengah stress gila belajar mengadap MOM, ada masuk msg yang menjawab semua persoalan .

gembira bila tengah lapar gila and tak tahu nak makan apa dekat cafe, kawan ajak pergi wedding abang kawan and dapat makan nasi hujan panas .

gembira bila dapat spend masa lama2 bebel2 borak2 dengan kawan baik yang lama dah tak jumpa, di kala kau macam masalah gila dengan best friend kau yang satu lagi .

gembira bila penat gila try nak fix things up and settle down, and akhirnya awkward moment tu faded away macam tu je with all the laugh and smile .

gembira bila dah dapat beli pen baru ganti pen kesayangan yang hilang .

gembira bila perut kenyang.

:)

Alhamdulillah. thanks to Him for this beautiful feeling inside. thank you for sending me wonderful people in my life. thank you, Alhamdulillah.

p/s : still got 2 paypers to be crossed in the planner. 9th, please come fast. don't say any words about previous paypers. 

couldn't agree more with this. nice one Debb!!!

SALAM~

29.5.12

tangan, baju kurung dan dot dot dot

Assalamualaikum ! :)

di saat boleh tahan ramai jugak kawan2 aku yang dah habis exam, aku baru settle dengan 2 paper. still got 3 to go. and next paper ni, sangat mencabar. sebabnya 4 bulan aku pergi kelas, itu pun ada yang pergi ada yang tak pergi, KOSONG. dah boleh nyanyi lagu Najwa Latif dah dekat sini. tapi takpe lah. aku still ada 4 hari untuk cover dia. buahahahahaha. so ironic kan? 4 months syllabus need to be covered in 4 days. that's explain why engineering students are awesome! hehehehe

alright. aku baru habis 2 paper kan? paper tadi adalah paper menulis yang panjang2 tu. essay lah maksud dia. dan disebabkan aku tak pergi last class tu, aku tak tahu pun boleh jawab dalam bentuk point. hahahahaha. padan lah dengan muka kan. dan sekarang, aku mengalami masalah sakit tangan yang melampau. 2 jam tak berhenti menulis weyh. menaip ni pun lembab lah jugak sebab kadang2 terasa jugak sakit dia. dan malam ni, aku confirm and sure 100% yang aku akan menangis bila nak tidur. sebab paper haritu pun samaaaaaa. 2 jam setengah menulis non-stop memang membuatkan aku menangis teresak2 nak tidur weyh. so, sila berlari sekarang carik minyak panas siap2 letak sebelah katil. @_@ masalah jugak kalau semua benda pun nak tulis sepanjang exam eyh?

jangan terpedaya. bukan lah maksudnya aku jawab cemerlang gila soalan2 exam aku tu. cumanya, trying to give the best shot. ibu aku selalu pesan, "BUAT YANG TERBAIK." it's that simple kan? :)

aku ada baca satu link ni. comel. senyum sorang2 aku baca. tadi sebenarnya nak copy paste. tapi tak boleh lah pulak. so korang try lah bukak and baca. confirm tersenyum2 punya korang! :p yang paling lebar buat aku senyum is ayat ni.

'Lelaki Melayu suka wanita berbaju kurung sebab nampak ayu je. Mungkin ada juga yang suka perempuan tu pakai jeans dan shirt, tapi dia tengok sekali je pun. Kalau pakai jubah or baju kurung, konfem dia tengok banyak kali.'

it's more more and more safe to wear baju kurung when we are out there. people will much2 more respect you for what you're wearing. sebagai pelajar UIA yang sangat lah dedikasi dengan dress code, aku memang selalu bangga keluar pakai baju kurung. bagi aku, tu bukan satu masalah. janji, tutup aurat. :)

mode : seronok bila teringat ada 4 baju kurung dah tempah untuk raya. hehehehe. kau hadaaaa? :p

p/s : actually nak post lain tadi. ni dah melalut ke lain pulak. it's okay :) janji apa yang aku tulis ni at least bagi sedikit input untuk orang lain. :))

SALAM~

24.5.12

Sepetang

Assalamualaikum ! :)

updated ! :)


ini hasil daripada kerja2 pengubahsuaian yang dilakukan lepas bangun dari tidur yang tak sudah2 dari semalam lagi. kenapa? sebab kepala berpusing macam mesin basuh rasanya. pening dia, Na'uzubillah. jangan lah kena dekat orang lain. pening sangat2. semalam, as early as 10.30, selamat dah aku tidur. pagi tadi bangun pergi kelas motor yang sangat lah disappointing, then balik makan and tidur jugak lagi. sekarang ni baru okay sikit. malam ni memang kena pulun lah. dah burn sehari kot. terganggu sedikit plan sendiri. tapi ye lah. kita merancang, Allah menentukan kan? :) be grateful. He knows the best for this. 

p/s : imy.

SALAM~

22.5.12

booster

Assalamualaikum :)

ini sebenarnya proses nak cari mood nak start bukak buku, study. exam mood weyh. ahad ni paper. pastu ada lagi lah. sebelum apa2, baik lah aku membebel dulu. hahahaha.

hari ni sangat sejuk. perasan tak? bumi Gombak ni segar basah dituruni hujan. hari ni jugak 1 Rejab. Alhamdulillah and syabas buat semua yang berjaya puasa. kita kuat kan? ramai jugak lagi umat Islam yang masih kuat. insyaAllah. doa banyak2 dekat Allah mintak kekuatan tu dilipatkaligandakan and maintain je tip top macam tu. okay? :)

sejujurnya, aku takut dengan apa yang aku dah susun. kalau2 Allah tak izinkan semua berjalan dengan lancar, aku takut aku jadi orang yang paling kecewa dalam dunia. tapi takpe lah. kecewa dekat dunia takpe lagi. jangan kecewa dekat sana. ye dak?

just don't cry. :)

Allah sentiasa tahu apa yang paling sangat sungguh terbaik untuk setiap hambaNya. have faith in Him. if you ever feel alone, He'll always be with you. jom angkat tangan ramai2, baca ayat ni, sebagai doa.

"Wahai Tuhanku, lapangkanlah dadaku dan mudahkanlah urusanku." 
(20 : 25-26)

alright. time's up! still have 8 chapters to be covered and 4 other subjects and bla3. and oh yes. saya ada test motor rabu minggu depan. hebat tak? hahahaha. tadi pun gigil2 bawak. titi ke mana, cone ke mana. waaaa. okay2. stop membebel dah. bye2! :)

p/s : saya, Najwa Farhana, nak mintak maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki kalau ada salah dan silap. doakan saya senang faham, ingat dan amalkan apa yang saya belajar. doakan saya berjaya ye kawan2. terima kasih ! :)

SALAM~


Amanah

Assalamualaikum ! :)

tajuk serious gila kan? hahahaha. pelik lah tu kalau Najwa Farhana buat post serious2. tapi rasanya tak salah kalau share benda yang berguna sikit. kan? :)

sekarang budak UIA tengah bergelut dengan final exam. budak U lain pun busy dengan assignment and projek masing2. budak2 sekolah tengah struggle habiskan exam before cuti sekolah. dan boleh kata semua orang pun busy.

tapi.

lagi baik busy daripada bosan.
lagi baik tak duduk diam buat kerja berfaedah, tunaikan tanggungjawab daripada duduk menadah siling.
kan?

:)

.workspace.
~gambartakdekaitan~


Amanah is benda yang paling besar dan paling berat yang kita kadang2 tak sedar boleh tarik kita masuk neraka kalau kita main2 dengan dia. InsyaAllah. kalau niat kita betul, Lillahi Ta'ala, semua urusan jadi mudah. so dear friends, jangan rasa terbeban or susah nak jadi amanah dan bertanggungjawab dengan kehidupan yang kita dah pilih. kalau dah setuju nak commit, commit betul2. jangan main2 dengan tanggungjawab yang dah kita setuju nak pikul. sama lah macam tanggungjawab as Khalifah atas muka Bumi ni yang kita dah sedia nak pikul masa Allah tanya dari dalam rahim ibu kita lagi.

ini reminder untuk diri sendiri dan semua :))

hasil perkongsian dengan rakan tadi. TERIMA KASIH :)

SALAM~