14.6.10

masak!

tidak senang untuk berade di dapur dan menyiapkan juadah yg sedap2 okay!
it's relevan 4 me sbb saye ade penyakit yg kronik!hahahhaa...

xde lah..it's only,akan sgt gatal satu bdn bila kene bende2 yg bdn ni nk allercic lah...contohnye,
  1. CILI API
  2. IKAN BILIS
  3. KERANG
  4. dan ape2 yg seumpame dgnnye~~

tapi yg no 1 tu mmg x bole blah laaa...serious gatal gila klau terpercik2 mse tumbuk2 cili nk buat ape2 sambal or rencah untuk nsik goreng...as kitorg suke mkn mknn yg btol2 pedas je...klau x pedas je,x laju...haihhh...dan penyeksaan die mmg lah x tertahan kowt...xde la aku nk kate azab sgt msok dapor ni...ni hanya kes special untuk org2 mcm aku ni.... :p


contohnya , mcm mase menolong ibu dekat umah tok anjang di shah alam...ibu tnye,nk kopek ikan bilis ke, nk tumbuk cili dgn bawang ?

n aku mcm, "xpelah...meh akak tumbuk..lesung batu mne?"
skali dpt,amek kau!kecik gila okay!haihhh~~bila nk habes tumbuk ni???byk kowt cili 2!
i was..okay2..saba je...kau dah offer diri kan?tumbuk je lah smapai lebam!hahahaha...

first lesung,okay lagi...second punye,die dh main nk terpercik sne terpercik sini...since lesung tu dah start berair kan? haihhhhh~~ sampai 6 lesung okay aku tumbuk...byk gila cili tuh...oh ya!cili ni byk2 sebab nk buat sambal korek...heee...korg mesti plik kan name die mcm tuh...well , ni resipi turun temurun kowt...mknn org Jawa kowt nye...ntah!hahahaha....tahu mkn je... :) bt then,mmg sedap gila lah!favourite! :) bru lah merase seksanya ibu nk bg anak2 dia mkn sedap2..heeee...anak2 reti mintak je....trok btol! :p


ini lah hasilnya!
sambal korek yg seeeeeeedap! x tipu! :)



credit to ---> ibu(mastermind ni! heee...kopek ikan bilis,siang cili,resipi pown sume dri die) , kak ain(kopek ikan bilis) , tok anjang(goreng ikan bilis rangup2!) , umi farina(kopek bawang) , dan saya(tumbuk2 cili dgn lesung batu comel! :p)

ni cikwi lahyg mengidam ni...heee...korg tgok lah byk mne sambal tuh,dan imagine lah mcm mne org yg kopek ikan bilis dan tumbuk2 cili tuh...tapi,mmg thumbs up lah! :))

so,nk ingatkan my dear future husband yg x tahu di mana...klau teringin nk mkn sambal ni,do find somebody untuk tolong tumbuk cili n kopek ikan bilis okay? x pown,awak lah yg tolong buat!hahahaha... :)

n kepada kawan2 yg pernah mkn ni,kalau nk resipi,nnty saya bagi...xmau lah post kat sini...segan :p


SALAM~

6 comments:

ummu aiman said...

wah, dah bole dah ni..jeng3x..hehe..
nak sikit...^_^

juju said...

waaahhh..dah boleh apekah ummu?tumbuk cili??heee...boleh la...lpas tuh gatal satu bdn...pdn muke!nnty lah klau ade rezeki,kite buat sikit untuk ummu :)

tyara said...

sila belajar memasak. nnt nak kawin pulak. haha

juju said...

saya x suka masaklah cik mutiara! :p
sbb saye xnk kawen lagi :p

.anis. said...

uiks?
pelik gyler la juju ni.
kena cili padi boleh gatal?
kalau rasa pedeh tu,
releven la skit kan? :)

juju said...

plik eyh anis??
ini lah penyakit yg plik...hahahaha
mmg gatal2 anis...abes merah,mcm kne gigit nyamuk tuh...pastu,mcm kite gatal2 kat ac dulu...ingat x?