13.9.10

raya = kahwin ???

terbaik lah kan kalau nak kahwin time2 orang sibuk2 nak beraya..tak2..ni bukan pasal orang yang nak kahwin masa hari raya..ni pasal lain..pasal aku yang berfikir banyak benda masa raya ni..dan salah satunya,kahwin!!ohh2..sangat teruja bila tengok pasangan2 yang dah berumah tangga ni..serious!tak payah tengok jauh lah..sedara mara,pak cik mak cik,cousin semua..adoii...menggugat keimanan sungguh...macam diorang sangat2 bahagia okay!copp..yelah...kalau kahwin dengan orang yang kita sayang memang lah bahagia kan...kalau kahwin dengan orang yang kita x pernah sayang?nanti sayang jugak kan...kalau kahwin dengan orang yang kita selalu benci?nanti jadi sayang jugak...orang selalu cakap...jangan benci2 sangat orang tu...nanti dia lah yang paling awak sayang...hahahaha....actually,semua ni Allah yang tentukan... :p kan kan kann?? :)

back to the topic...sangat bahagia kan kahwin?ada orang teman..ada orang guide...ada orang tolong jaga...ada orang kejut kalau nak sahur...ada orang ambik dekat mahallah ruqayyah yang jauh gila dari kuliyyah engine tuh....ada orang tanya sihat ke tak...kalau demam,ada orang hantar pergi klinik...raya,dapat duit raya lebih...oohh2...yang paling penting,semua ni halal lah antara pasangan tuh..owhh..indah2! -blink2!-
heeee....angan2 yang indah!tapi berangan kan free...x payah bayar..n takde sape nak marah.... :p

ini blog saya..so suka hati saya lah nak berangan ke ape.. :p

btw,ni nak cerita pasal insiden2 yang sweet bagi aku pasal org2 yang dah kahwin ni...tak tengok jauh pon..ni semua yang berlaku depan dan tepi anak mata sendiri..bila drive,wife duduk sebelah suami,teman for the whole journey...even duduk je kat sebelah and letak tangan atas peha suami pown,itu dah sweet bagi aku...sebab dengan tu je,suami dah mampu untuk celik dengan jayanya tanpa mengantuk dan drive safely sampai destinasi yang nak dituju!belum teman borak,picit2,bagi makanan etc...lagi, bila sampai pagi raya,boleh pakaikan samping untuk suami!yeahh...itu sangat indah okayyhh...kalau orang barat pakaikan tie untuk husband dia pagi2 sebelum pergi kerja dan kita semua rasa sweeeeettt,aku rasa pakaikan samping untuk suami pagi raya lagi sweeeeeeeeettttttttt... :p lelaki sangat handsome bila pakai baju melayu sepasang+samping+songkok+butang baju!! :) aku akan cair dengan serta merta! oh yea!hari tu pergi pavi dgn rakan2 tercinta,nampak lelaki pakai baju melayu sepasang+samping pada hari khamis...itu sangat charming okaayyhhh...seriously!!tak kira lah tu sebab dia kerja ke,ada function ke...tapi dia mampu mencuri mata ramai orang and aku respect lah!tak senang nak nampak anak melayu pakai samping lengkap... :) lagi2,when it comes to pasal tolong masak kat dapur..oohhh2...suami saya harus,wajib,mesti,kena selalu tolong saya kat dapur!!!sebabnya,saya x pandai masak dan tak rajin nak masak!!dan sangat sweet kalau lelaki tu willingly tolong wife dia masak sebab percayalah,tak ramai lelaki nak buat housechore.. :) abg andy dah dapat anak..ibu kata,wife dia bunting pelamin..and abang andy kata,x sempat dia nak bayar fitrah untuk 2 orang...terus kene bayar 3!hahahaha....anak yang Allah kurniakan tu pon macam satu keindahan yang ada dlm marriage...tak2.bukan macam.memang!heee.....mak ngah pon dah ada baby...ayah long dengan umi farina pown dah ada baby...saya??hahahaha...berangan2...it's free kan? :p

banyak lagi yang sweeeeeeeeeeetttttttttt...tapi tak reti nak cerita satu2 dekat sini....walaupon apa yang aku cakap ni macam kecik je bagi korang,tapi inilah yang macam aku nampak indahnye sesebuah perkahwinan tuu...die macam kita lengkapkan each other...yelah...Rasulullah pon cakap, bernikah tu menyempurnakan agama kita...tapi still lah..kene kuat untuk face ape pown cabaran dan dugaan,tau responsibility masing2,and semua kene buat ikut syariat agama lah...apa2 pon,kita kene refer and turn balik pada pegangan agama kita...insyaAllah,bahagia kat sini dengan kat sana... :)



sumpah nak kahwin!!!
SALAM~

6 comments:

alyaa ali said...

duh~
jgn disebut neh... ;ppp

jujufarhana said...

kenapa alyaa ali? :p

alyaa ali said...

terganggu jiwa raga bakul...
hahah... ;p

jujufarhana said...

lately,ini sgt mengganggu fikiran..haihh

ika takiyudin said...

ooh.suka sangat post ini!:DD

jujufarhana said...

hahaha...tang mana yang suka tuh ika? :p